Фотогалерея

ХРАМ СВЯТОГО ДУХА

Адрес: Киевская обл., Белоцерковский р-н, с. Шкаровка.
Настоятель - протоиерей  Михаил Семченко.

alt


Згідно архівних даних, у 1706 р. в селі Шкарівка було збудовано та освячено Свято-Духівську церкву. Це була єдина на всю Київську область двухкупольна церква, яка проіснувала до середини ХVІІІ ст. У 1756 р. замість неї була збудована трьохкупольна дерев’яна церква.
За часів Київської Русі тут існував монастир з підземними печерами, а також була заміська резиденція Юр’ївських єпископів ХІ-ХІІІ ст.
Шкарівська парафія мала досить широку географію. Так, щороку з Шкарівського храму надсилались кошти на прикрашення найбільшої святині православного світу – Гробу Господнього в Єрусалимі. Цікаво, що в Шкарівці в 1910-1917 рр. служив о. Григорій, який не тільки правив у церкві, але був ще й директором школи.
У роки радянської влади почалося переслідування тих селян, які відвідували церкву. Священикам забороняли проводити обряди і таїнства. Парафіяльні священики змінювалися по кілька на рік. У 1930 р. церква була розграбована, з неї зняли дзвони.
У 1932 р. була зруйнована дзвіниця і частина церкви. Із цих матеріалів було побудовано дві колгоспні комори, а в храмі було заборонено проводити богослужіння. Приміщення церкви було пристосовано під складські приміщення.
Храм знову був відкритий для богослужіння лише в 1945 році.

 


Mail.ru Rambler's Top100 logoSlovo.RU