ХРАМ АРХИСТРАТИГА БОЖЬЕГО МИХАИЛА

Адрес: Киевская обл., Володарский р-н, с.Зрайки.
Настоятель - протоиерей Владимир Омельченко.

alt


За архівними даними, в презенті княгині Констанціі Сангушськової за 1857 рік є дані про будівництво дерев’яної Святомиколаївської церкви на місті стародавньої. Але, за переказами жителів села, є дані, що будувалась вона в один час із млином, на фасаді якого викарбовано рік – 1878. Є ще також розповідь про те, що церква будувалася протягом шести років… На дзвіниці було шість дзвонів: великий дзвін і чотири малих. Крім того був ще один середніх розмірів. У цей дзвін на Великдень дзвонили цілий день. На дзвіницю у цей день допускали молодь, яка дзвонила у дзвін, і цим розважалась. Скинули дзвони навесні 1930 року. Їх побили і відвезли на колгосп, для села це була ціла трагедія. В середині ХІХ ст. в Зрайках було 1015 жителів. З них православних 998 чоловік, Церкві належало 58 десятин землі.
До революціі 1917 року в Зрайках існувала церковноприходська школа. Навчались чотири групи, працювали два вчителі, а також протоієрей Станкевич, який викладав Закон Божий та вітчизняну історію. Від будинку Станкевича до школи була старанно прокладена мальовнича алея, обсаджена кущами жовтої акаціі та квітами.
Видатними священиками Зрайківської Святомиколаївської церкви були ієрей Кедриновський Сергій Павлович, який відзначався велетенським зростом і неабиякою силою (до речі, він був нагороджений грамотою уряду за матеріальну допомогу фронту), та протоієрей Кузьмінський Лука Прокопович, який прослужив у цьому храмі 27 років.
У 1981 році протоієреєм Михайлом Дудкевичем було зроблено перший капітальний ремонт з часів будівнитцтва. У храмі служили: у 1982 протоієрей Володимир Осадчий, з 1983 по 1992 протоієрей Віктор Карпенко.
З 1992 по 2010 р. настоятель храму протоієрей Михайло Данько.
З червня 2010 р. настоятель - протоієрей Володимир Омельченко.

 


Mail.ru Rambler's Top100 logoSlovo.RU