ХРАМ РОЖДЕСТВА ПРЕСВЯТОЙ БОГОРОДИЦЫ

Адрес: Киевская обл., Ставищенский р-н, с. Антоновка.
Настоятель – протоиерей Леонид Шинкаренко.

alt


Церква Різдва Богородиці в с. Антонівка була збудована у 1777 році. У 1839 році, завдяки священику Артемовичу, церква була реконструйована. Його ж зусиллями у 1826 році була збудована дзвіниця, яку зруйнували вже у перші роки радянської влади.
У 1847 році добудували до західною зрубу бабинця невеликий приділ під двосхилим дахом, а до центрального зрубу – прямокутні в плані приділи однакової висоти зі старими зрубами.
Антонівську церкву серед інших пам'яток області виділяє наявність лише одних дверей із заходу. Вікна, як практикувалося у XVII-XVIII століттях, прорізані на висоті понад 2 метри від землі. Цим забезпечувалася надійна охорона коштовностей, творів мистецтва, архівів, бібліотек, що зберігалися в церквах.
У 1969 році Вчена Рада Держбуду УРСР ухвалила включення цієї церкви до списку пам'ятників архітектури, що підлягають державній охороні, також були виділені близько 20 тис. карбованців на поточний ремонт церкви та переобладнання її під музей. Однак кошти на реставрацію церкви так і не надійшли.
У 1992 році храм почали реставрувати самі жителі села Антонівка за власні кошти.

 


Mail.ru Rambler's Top100 logoSlovo.RU