ХРАМ ПОКРОВА ПРЕСВЯТОЙ БОГОРОДИЦЫ

Адрес: Киевская обл., Ставищенский р-н, с. Сухой Яр
Настоятель – протоиерей Виталий Медведенко


alt

Церква Покрова Пресвятої Богородиці у с. Сухий Яр була споруджена у 1773 р. Це був дерев'яний трикупольний храм, побудований з дубових колод. Верхівка центрального хреста була на рівні 22 метрів. У дореволюційний час біля храму знаходився будинок священика, що у 30-ті роки ХХ століття використовувався як лікарня. У післявоєнний період у цьому будинку була початкова школа.
Дерев'яний Свято-Покровський храм простояв на своєму місці 210 років. За часи радянської влади кілька десятків років церква стояла порожня, а пізніше використовувалася як склад мінеральних добрив. У 1983 році церкву перевезли в Переяслав-Хмельницький історико-краєзнавчий музей, де вона була реставрована і знаходиться там і до нині.
У 90-х роках ХХ ст. у Сухому Яру була зареєстрована православна громада. Новий православний храми вирішили спорудити на місці старого. Уродженець Сухого Яру архітектор Л.І. Семисюк безкоштовно розробив проект будівництва нового храму, в якому повністю зберіг архітектурний стиль старого. І в 1997 році на пожертвування жителів села і навколишніх сіл та з допомогою місцевого КСП було споруджено новий храм Покрова Пресвятої Богородиці.
 

 


Mail.ru Rambler's Top100 logoSlovo.RU