ХРАМ АПОСТОЛА ИОАННА БОГОСЛОВА

Адрес: Киевская обл., Таращанский р-н, с.Степок.
Настоятель – иерей Роман Заряда.

Найперша дерев’яна церква на честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова в с. Степок була побудована в 1788 р. Згідно штатного розкладу зачислялась до сьомого класу і мала 44 десятини землі.
Опис майна першого храму датується 1823 роком. У ньому розповідається, що церква була однопрестольною з трьома куполами, на яких стояли пофарбовані металеві хрести. Храм був збудований місцевими прихожанами. Прикрасою церкви був величний різьблений іконостас. На престолі лежав антимінс, освячений Київським митрополитом Самуїлом у1794 р. На престолі знаходилось коштовне Євангеліє, обкладене жовтою міддю із зображенням Воскресіння Господнього та чотирьох Євангелістів. Неподалік стояв жертовник, іконописом прикрашений. На горньому місці стояло дві великі ікони Спасителя і Святого Миколая Чудотворця, пожертвуванні прихожанами, та дві плащаниці.
Храм було обгороджено дерев’яним частоколом. На подвір’ї височіла дзвіниця, на якій висіло чотири дзвони (найбільший важив сорок вісім кілограмів). У 1836 р. храм було відремонтовано.
У 1862 р. на місці старої церкви було побудовано новий дерев’яний храм Святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова. Цей храм був значно більшим від попереднього і його стали відвідувати мешканці сусідніх сіл.
У роки Великої Вітчизняної війни церква була спалена при відступі німецькими військами. Залишилась тільки церковна територія з похованнями та частки церковного фундаменту.
У 2003 р. єпископ Білоцерківський і Богуславський Серафим освятив місце під будівництво храму. Був закладений камінь і встановлений хрест.
На даний час богослужіння проводиться у пристосованому приміщенні сільської ради.

 


Mail.ru Rambler's Top100 logoSlovo.RU