ХРАМ СВЯТИТЕЛЯ НИКОЛАЯ ЧУДОТВОРЦА

Адрес: Киевская обл., Таращанский р-н, с.Красные Яры.
Настоятель –  иерей Иоанн Амброс.



Відомостей про першу церкву в селі Червоні Яри (раніше Хрещатий Яр) не збереглося. Відомо лише, що збудована вона була близько 1750 року.

Наступна церква була споруджена в 1804 році. Це був дерев’яний, досить великий за розмірами пятикупольний храм з масивними позолоченими хрестами. Стіни церкви були складені з товстих колод у зруб і обшиті дошками. Біля церкви стояла окремо дзвіниця, побудована в 1861 році.

Церква була відома чудотворним образом святителя Миколая. Літопис розповідає, що у першій половині ХVІІІ століття в одній бідній хатині сталося дивне оновлення ікони святого Миколая. Трапилося це у день Пасхи, очевидно, поблизу села, у самому Хрещатому Яру. Чудотворна ікона зберігалася як велика святиня в старій церкві. Звістка про неї розлетілася далеко за межі краю. На той час тут панувало уніантство, тож чутки про чудотворний образ долинули аж до Ватикану. За існуючим на той час звичаєм, папа римський Пій VІ видав 13 і 15 травня 1791 року дві індульгенції, згідно яких молільникам, що приходили поклонитися чудотворній іконі святителя, прощалися всі гріхи у як поточному, так і в наступному століттях. Індульгенції були засвідчені підписом митрополита Феодосія Ростоцького і зберігалися у старій, а згодом і в новій церкві, як велика рідкість. Це спричинило потік віруючих, і Хрещатий Яр став на довгі роки своєрідною Меккою для християн.

У 1863 році пергамент з індульгенціями і чудотворний образ, за свідченням Л. Похилевича, зберігалися в церкві. Це остання документальна згадка про перебування їх у хрещатоярському храмі.

Згідно рішення Київської обласної Ради народних депутатів від 03.08.81 року за №47, Таращанським райвиконкомом була створена комісія для обстеження технічного стану недіючих культових будівель на території району. Комісія оглянула і будівлю червоноярської церкви і винесла вирок: «Церква знаходиться в аварійному стані, ремонту не належить і підлягає зносу». Це відбулося  17 вересня 1981 року. Дзвіниця була зруйнована в середині 50-х років. Так було перегорнуто останню сторінку в історії церкви над Хрещатим Яром.

Діяльність церковної громади була відновлена лише в 2005 році. Спочатку богослужіння проводилися на місці зруйнованої церкви під відкритим небом. Згодом була придбана хатина, яку переобладнали під храм. У ній і на даний час проводяться богослужіння.

 


Mail.ru Rambler's Top100 logoSlovo.RU