ШЕПЕТОВКА. Правящий архиерей посетил приходы Славутского благочиния

29-го серпня Його Преосвященство Преосвященнійший Діонісій, єпископ Шепетівський і Славутський в супроводі секретаря єпархії прот.Романа Тишкуна, а також голови Славутської державної адміністрації Несен Олега Анатолійовича та голови Славутської районної ради Раздзивилюка Леоніда Анатолійовича відвідали приходи Славутського благочинного округу.

В ході поїздки Преосвященніший Владика Діонісій мав змогу ознайомитись з одинадцятьма парафіями Славутського округу.

Перше місце Його візиту було с.Губельці. На даний момент храму в селі немає, але вже виділена земельна ділянка, а також подані документи на внесення змін до статуту майбутнього храму. На даному етапі духовним окормленням церковної громади займається прот.Іоан Косік. Також батюшка викладає християнську етику в місцевій ЗОШ.
Після цього Його Преосвященство з супроводом відбули в с.Хоросток. Настоятель – прот.Іоан Косік. Храм в честь преп. муч. Параскеви Сербської знаходиться на фінальному етапі будівництва, яке було розпочато в 1998р. Фасадні роботи повністю завершені. Основними меценатами та організаторами будівництва храму являються: Бунда Іван Денисович – староста храму, Бунда Василь Васильович, який пожертвував два дзвони для храму, Кундик Валентина Василівна, яка забезпечила храм престолом та іншим необхідним церковним начинням, Теодосій Марія – допомагала збирати пожертвування для храму. Зараз богослужіння відбуваються в будівлі, з якої планували зробити магазин. Розпочав будівництво прот.Яків Палуб, який зараз несе свяще послух в с.Новолабунь Полонського р-ну.
Один із найстаріших храмів Славутського благочинного округу, в честь Архістратига Михаїла в с.Ганнопіль, став наступним пунктом візиту Преосвященнішого Владики. Ця стародавня церква була збудована в 1778р. князем Яблонським, як уніатський костел. Також, є історичні дані, які містяться на прихрамовому кладовищі, про те, що в 1561р. на місці цього храму була дерев’яна церква. Настоятелем храму являється прот.Георгій Петричук. З 1825 по 1830 рр. храм був кафедральним, при якому діяла семінарія. Зараз при храмі працює недільна школа, яку відвідує близько 70 учнів. Ведуться фасадні роботи по утепленні храму. Настоятель прот.Георгій також духовно окормлює с.Глинники, в якому храму немає.
Далі Владика відвідав сусіднє село Малий Скнит, батьківщину голови Славутської районної ради Раздзвилюка Леоніда Анатолієвича. Село раніше належало до приходу в с.Ганнопіль. Після відокремлення було виділено приміщення старого магазину для звершення богослужінь і в 2007р. розпочато будівництво нового храму в честь Великомучениці Варвари. Настоятелем був призначений прот.Василій Васильчук. Відповідальність за будівництво взяла на себе сільська громада під керівництвом сільського голови – Марчука Петра Григоровича, яка нараховує 690 чол. Меценатами храму являються Раздзвилюк Леонід Анатолієвич голова райдержадміністрації, а також Команчук Іван Степанович - голова СФГ с.Клепачі, яке стало наступним місцем архіпастирського візиту Преосвященнішого Владики Діонісія.
Будівництво храму в честь Різдва Богородиці с.Клепачі продовжується на протязі 15-ти років. Нажаль, з різних причин в період з 2007 по 2010 роки будівництво було призупинено. Зараз община знаходиться під тимчасовим духовним керівництвом о.Георгія Загоруйко, який здійснює Богослужіння в домовому храмі.
Вищезгаданий священик є настоятелем храму в честь муч.Параскеви П’ятниці с.Киликиїв, який був освячений 1990р, і окормляє приблизно 560 чол.
Після с.Киликиїв Архіпастир із секретарем єпархії та представниками органів місцевого самоврядування направились в с.Піддубці, в якому проживає 680 чол, де знаходиться храм в честь арх.Михаїла, будівництво якого тривало в період з 1993 по 1996 рр.. Церква була збудована на кошти місцевої селянської спілки, головою якої являється Сорока Василь Іванович.
В 1996-му році 12-го вересня в день пам’яті св..благов.кн.Олександра Невського храм було освячено. Настоятель храму, ієр.Володимир Зінкевич також духовно оформлює сусіднє село Печиводи, яке також відвідав керуючий архієрей.
В цьому селі діє храм-капличка в честь великомученика і цілителя Пантелеімона. Розпочато було також будівництво храму в честь великомуч. Димитрія Солунського, котре зараз тимчасово призупинено.
С.Берездів, в якому в 1990р розпочато зведення храму на честь великомуч. Димитрія Солунського, свого часу було районним центром. В 1994р. 4-го листопада в свято Казанської ікони Божої Матері було звершено освячення храму. Але, нажаль, 4-го грудня 2010р. внаслідок пожежі храм зазнав значних руйнувань. Повністю згоріла внутрішня частина церкви і дерев’яна дзвіниця, яка знаходилася над храмом. Його Преосвященство був дуже радий бачити, що люди не впали у відчай і зараз інтенсивно відновлюють пошкоджені частини храму під керівництвом настоятеля прот. Петра Яцюка.
Далі Владика Діонісій оглянув тимчасове приміщення, перероблене в 1998р під храм в честь преп..Антонія і Феодосія Печерських, яке орендує община с.Малий Правутин, і здійснює там Богослужіння. Тут Владику тепло зустрічали місцеві жителі, діти з хлібом та сіллю, атакож місцева влада, а саме: Остапчук Андрій Олександрович – депутат районної ради, голова місцевого фермерського господарства, Онищук Галина Василівна – голова сільської ради, Чуб Зоя Євгеніївна – директор школи, яка є депутатом районної ради, котрі зокрема повідомили єпископа про найближчі плани створення храму Божого в честь Покрови Божої Матері. Також затверджується проект будівництва. Вже була закладена капсула в основу храму.
Останнє місце візиту - с.Манятин. Тут в 1989 р. було розпочато зведення храму в честь ап. і єв. Іоанна Богослова. Зараз будівельні роботи майже завершені, відбуваються богослужіння, які звершує настоятель – іер.Георгій Кімейчук. В храмі знаходиться ікони з частицями мощей преп.. Іова і Амфілохія Почаєвських.
На пам'ять про своє перебування на кожній із відвіданих парафій Преосвященніший Владика Діонісій вручив всім прихожанам образи Божої Матері і Києво-Печерських святих. Секретар єпархії – прот.Роман Тишкун, голови районної державної адміністрації та районної ради- Олег Анатолієвич та Леонід Анатолієвич, щиро подякували Його Преосвященству, єпископу Діонісію за архіпастирські труди, понесені на благо Шепетівської і Славутської єпархіі. В свою чергу Владика Діонісій висловив надію на те, що розпочата спільна справа розвиватиметься і надав всім своє архіпастирське благословіння.

 


Mail.ru Rambler's Top100 logoSlovo.RU