СВЯТО-ДИМИТРОВСКИЙ ХРАМ

Адрес: Хмельницкая обл., Изяславский р-н, с. Мислятин.
Настоятель – иерей Михаил Романюк.


     Свято – Дмитрівський храм знаходиться в історичному центрі села Мислятин на древньому пагорбі, неподалік місця розташування старого храму. Будувався з 1905 по 1910 роки, освячений в 1910р.
     Збір коштів на його спорудження було розпочато ще в 1890 р. до 1905 р. церковна громада зібрала близько 3000 російських карбованців. Чималий внесок на будівництво нового храму (майже половину) виділив власник водяного млина с. Мислятин.
    Після 1917 року все, що належало храмові  було націоналізовано, а на початку 1935 р., храм закрили і осквернили. В його приміщенні розмістили сільський клуб та медпункт. Тодішнього настоятеля  храму о. Михайла Ріпецького було вислано.
     Зазнав репресій і староста церкви – Бровчук  Антон Микитович, за релігійні переконання його було заарештовано 7 травня 1937 року , а 23 вересня 1938 року розстріляно  у Кам’янці – Подільському.
      У 1941 р. під час німецької окупації храм відкрився. Настоятелем парафії  став священик  о.Агафангел  Антипович.
      У 1962 р. храм закривають знову, і приймається рішення про його руйнування, на щастя цього вдалося уникнути завдяки цілодобовому чергуванню прихожан біля храму, окремі з них лягали навіть під гусениці трактора захищаючи  святиню. Згодом будівля храму  передається в користування місцевому колгоспу, там було зроблено комору для зберігання  кормів.
     В часи перебудови розпочата активна діяльність парафіян с. Мислятин по відкриттю  храму. У 1989 р. Свято – Дмитрівський храм  було відкрито, настоятелем храму стає священик Георгій Іртегов. Під його керівництвом за короткий час було зроблено дзвони, виконано розпис в середині храму, впорядковано територію навколо, розпочато будівництва церковної хати. Ремонт здійснювався за кошти прихожан, також значну матеріальну допомогу виділив місцевий колгосп. У 1992 р. храм був повністю відремонтований та забезпечений усім необхідним для проведення богослужінь, так розпочалась новітня історія Свято-Дмитрівського храму.
Отець Георгій був настоятелем до 1996 р., після нього парафію очолив  о. Миколай, який прослужив на ній 5 років. З 2001по 2006 роки настоятелем був о. Іоанн Роїк. З липня 2006 року служити у храмі і керувати парафією призначено о. Михайла Романюка. Його зусиллями і сприянням прихожан у 2008 р. було відкрито церковну школу.

 


Mail.ru Rambler's Top100 logoSlovo.RU