ХРАМ СВЯТИТЕЛЯ НИКОЛАЯ ЧУДОТВОРЦА

Адрес: Хмельницкая обл, Шепетовский р-н, с.Поляны.

Про будівництво храму в селі знаходимо дані в літописі. Він побудований на міcці старого кам’яного храму, що був тут ще з XVI ст.
“Храм во имя Св. Архистратига Михаила. Построен  в 1865 году на средства бывшего тогда священника Петра Метельского и прихожан. Деревянный,  на каменном фундаменте, крыт жестью, выкрашен  внутри и снаружи маслеными красками. При нем такая же колокольня, утвари  и книг  достаточно. Копия метрических книг и исповедная ведомость хранятся с 1833 г, а с 1721 по 1833 сгорели. Опись имущества имеется от 1868 года.”  із літопису  Віленського.
За часів Радянської влади,був період коли приміщення храму використовували під склад зерна. Під час Великої Вітчизняної війни у приміщенні старої школи, яка знаходилась біля церви, Мадяри та Словаки правили свою службу. Також під час війни було зруйновано дзвіницю. Її відбудували вже в повоєнні роки прихожани.
На протязі 58 років у храмі зберігалась ікона Божої  Матері-десятинці,яку передали прихожани с. Роговчі. Їхню церкву розбомбило під час війни. До цієї ікони у 2000 році приходили поклонитися паломники з Росії. У 2002 році прихожани Свято-Михайлівського храму святково передали ікону Божої Матері прихожанам с. Роговичі, які побудували новий храм. Будиночок біля церкви був побудований  відразу після війни. У ньому проживали настоятелі храму. Ось імена тих, яких пам’ятають прихожани: Всеволод, Антоній, Олексій, Віктор, Іван, Миколай, Анатолій. Всі вони були настоятелями храму в повоєнний період.
У 2004 році було побудовано новий будинок. Також у 2007 році відремонтували храм зовні, та пофарбували куполи і хрести.

 


Mail.ru Rambler's Top100 logoSlovo.RU